Vang Vieng

      No Comments on Vang Vieng

Zaterdag 26-2 weer een spannende reisdag! We hadden een busreis naar Vang Vieng geboekt tegen een spotprijs. Het zou 6 a 7 uur gaan duren. Om 9 uur werden we zoals afgesproken opgepikt door een tuktuk, die ons naar de bus zou brengen. Gelukkig hoefde de tuktuk maar 9 personen inclusief bagage op te pikken; dus dat was een makkie …. (deze tuktuks zijn iets groter dan die in Bangkok).
De bus zag er redelijk nieuw uit en er was ruimte genoeg voor iedereen! Hoe mooi kan zijn.
Na een half uur rijden werd de bus door de chauffeur aan de kant gezet. Hij ging vervolgens met een hamer en een steen onder het rechtervoorwiel op allerlei stangen slaan. Na verloop van tijd wees Marja hem op de langzaam leeglopende achterband. Daar werd niemand echt vrolijk van.
De reis ging verder en na vijf minuten naderden we een schuur van golfplaten, die je met veel fantasie een garage zou kunnen noemen. De plaatselijke monteur is een kleine 2 uur bezig geweest met een reparatie aan de voorkant en het verwisselen van de achterband incl. reparatie van de oude band. Daarna konden we echt op pad. Dit keer door de bergen. We reden door hoge grillige bergen, langs bizarre rotsformaties en diepe afgronden. Toen we aan de afdeling begonnen, ging het ook stortregenen. Dus glibberden we langzaam naar beneden. Gelukkig deed deze chauffeur het redelijk rustig aan en konden we ook overstekende geiten, kippen, koeien en varkens ontwijken.  Om een uur of 6 ’s avond kwamen we aan in Vang Vieng.
vang vieng

In het donker hebben we een eerste verkenning gedaan van Vang Vieng Eerst indruk: Van Vieng is het Chersonissos van Laos. Een dorpje waar Australiërs in hun onderbroek over straat lopen en je Mojito’s in een emmer kan bestellen. Er zijn veel eettenten waar je op een verhoging kan liggen (zoals de oude romeinen deden) en naar grote flatscreens kan staren naar oude afleveringen van Amerikaanse tekenfilms (Family Guy) en Friends.
Zondag 27-2 fietsen gehuurd om verder de omgeving te vertrekken. Het bezoeken van grotten is één van de activiteiten die je hier kan doen. Iets ten zuiden van het Vang Vieng hebben we een grot bezocht waar ook ergens een “blue” lagoon verscholen lag. Wij hadden Halong Bay in gedachten: met honderden toeristen door een enorme verlichte grot wandelen. Hier ging ons een circa 10 jarig jongetje op badslippers voor om ons de weg te wijzen. Na een hoofdlamp opgezet te hebben en een kwartier klauteren en vele liters zweet, vroegen wij hem of dit de weg naar de lagoon was? Nee dus. Na weer een flinke klauterpartij kwamen in het donker aan bij een lagoon/meertje. Dus weinig blue te bekennen. Daar heeft Ed nog even in een binnenband van een auto rondgedobberd om af te koelen. Het ronddobberen in water in een binnenband (tube) is hier trouwens volkssport nr 1, maar daarover later meer. De rest van de dag hebben we de andere grotten maar genegeerd en genoten van het mooie landschap. Het grootste deel van de dag stuiterden we door het boerenlandschap over onverharde wegen, koeienvlaaien, koeien en slangen ontwijkend en genietend van vlinders in alle maten en kleuren. Wat een mooie omgeving!
vang vieng

Maandag 28-2 een georganiseerde trip geboekt. ’s Ochtends eerst een tempeltje in een grot bezocht. Na een mooie wandeling was het tijd om te tuben in een grot. Marja besloot niet mee te gaan, maar de rest van groep (een Koreaan, twee Engelsen en Ed) kregen een batterij om hun nek met een lamp op hun voorhoofd. Daarna werd liggend in een binnenband een rondje gemaakt door een onderwater staande grot. Een leuk tochtje, maar wij doen toch liever uitstapjes met daglicht.
’s Middags gingen we in een kano terug naar Vang Vieng (met zijn tweeën in 1 kano). De Nam Song rivier is in deze periode niet zo diep en stroomt terug naar het dorp. De eerste kilometers gingen rustig door de mooie (en hete) omgeving met af en toe een kleine stroomversnelling / afdaling. Zo’n 3 kilometer voor Vang Vieng konden we onze ogen (en oren) niet geloven: zeker een kilometer lang allemaal barretjes in en langs het water, de meeste met speelgoed als een glijbaan die je vanaf 5 meter hoog het water in gooit of allerlei plateau, waar je van een meter of 5 het water in geslingerd kon worden. Dit alles om de tubers (de meeste populaire activiteit hier) het naar hun zin te maken. Personeel van deze barretjes proberen de tubers met een soort reddingslijnen naar binnen te trekken. Elke bar heeft een geluidinstallatie waar een gemiddelde disco jaloers op  zou zijn. Bij de barretjes wordt gedanst, gedronken (geen halve maatregelen: plastic strandemmertjes, de zgn. buckets) en iedereen wordt ondergespoten met watervaste verf met allerlei figuurtjes of teksten (de naam van de bar).
Ook wij moesten er aan geloven (ondanks dat we duidelijk de gemiddelde leeftijd ruimschoots overstegen). Bestelde we in de 1e bar nog verlegen een colaatje en sprong Ed een paar keer van een toren af aan een soort trapeze. Bij de 2e bar moesten we eraan geloven: allerlei gekleurde shots (likeurtjes) werden gratis uitgedeeld en Marja deed zich tegoed aan de Lao Whisky (de flessen bevatten naast de whisky meestal ook nog een dier voor de smaaksensatie, in dit geval bijen en een schorpioen). Ook bij de 2e stops kon je weer van grote hoogte in het water springen. Maar bij laag water en een diepte van gemiddeld 50 centimeter en een paar glaasjes whisky wordt het wel een gevaarlijke bezigheid. Wij spreken nu ook vloeiend Koreaans.
De laatste 2 kilometer in de kano naar het dorp terug, gingen niet meer zo soepel. Maar wij waren weer een unieke ervaring rijker …..
vang vieng

Dinsdag 1 maart in de ochtend buskaartje gekocht om woensdag naar Vientiane te rijden. Gezien de hitte was er de rest van de dag maar één activiteit om verkoeling te krijgen en dat is tubing!!!
Dus konden we achteraansluiten in de rij (wij waren nummer 97 en 98) en werden we met een tuktuk 3 a 4 kilometer stroomopwaarts gebracht. Daar aangekomen hebben we ons drijvend in de rivier weer terug naar het dorp laten drijven. Natuurlijk kwamen we ook al de uitdagingen van gisteren (toen met de kano) weer tegen ……..
vang vieng

Ok, dit is echt de allerlaatste kans:
vang vieng

 

Leave a Reply