Luang Prabang

      No Comments on Luang Prabang

Dinsdagochtend 23-2 zijn we vanaf Hanoi naar Luang Prabang (Laos) gevlogen in een Fokker 70. Eerst moesten we nog de laatste Vietnamese trucs doorstaan om zoveel mogelijk geld uit toeristen te slaan. De bestelde taxi die ons tweeën (zoals afgesproken) naar het vliegveld moest brengen, moest ook nog een ander echtpaar ophalen (omdat de andere taxi stuk was; ja natuurlijk). Op het vliegveld was het nog bonter. Prijzen in dollars (4 dollar voor een kop koffie) en daarna de gebruikelijke omrekentruc (we zijn er inmiddels aan gewend, alleen hier was het wel extreem) naar dong ipv van de werkelijke waarde (20.000 dong voor een dollar) werd ineens met 24.000 dong gerekend. Voor het eerst hebben we ons laten gaan (zeer ongebruikelijk in Azië) en een Vietnamees verteld dat hij niet goed bij zijn hoofd was. De vlucht verliep geheel volgens plan in een uurtje.

In Luang Prabang ziet het leven er heel anders uit. Warm en relaxt. De tuktuk-chauffeur op de luchthaven vroeg een redelijk normaal bedrag i.p.v. het vijfvoudige. Hier geen druk verkeer of opdringerige verkopers. Ons guesthouse is in een rustig straatje zonder auto’s achter één van de vele Wats (=tempel). ’s Ochtends is er de groentemarkt en ’s middag spelen de kinderen badminton voor de deur. Een gezellig straatje dus.
Luang Prabang is een stadje van ca 50.000 inwoners gelegen aan de Mekong, waar in de vorige eeuw de koninklijke familie heeft gewoond. De binnenstad is overspoeld met hotels en restaurants voor toeristen, maar alles gaat heel gemoedelijk hier. ’s Middags wat rondgewandeld en in de loop van middag op de hoogst gelegen Wat Phu Si gaan zitten (370 treden omhoog). Lekker rustig. Alleen tegen zonsondergang komen alle toeristen naar boven om de zon in de Mekong te zien zakken. ’s Avonds, ondanks dat de stroom uitviel, heerlijk op een terrasje aan de Mekong gegeten en onze eerste Beerlao’s gedronken.
luang prabang

Woensdag 23-2 2 fietsen gehuurd om stad en omgeving verder te verkennen. Achteraf gezien niet zo’n briljant plan, de omgeving is heuvelachtig en het is 30+ graden. De eerste heuvels werden nog in Contador-stijl genomen, maar dat werd toch steeds moeilijker. Naast wat high fives met kinderen langs de weg, werden ook nog diverse bekende en minder bekende Wats bezocht. Donderdag hebben we het dan toch maar gedaan: een ritje op een olifant gevolgd door een zwempartij (met de olifant). Wij zijn geen voorstander van allerlei gedoe met dieren, maar het schijnt bij te dragen aan het voortbestaan van de olifant …. (of van degenen die dit soort tripjes verkoopt). Een uur rondgereden op de rug van de olifant, wat wij niet zo leuk vonden en de olifant waarschijnlijk nog minder. Daarna kon er gebadderd worden met de olifant. Dit was in ieder geval voor ons een stuk leuker en hopelijk ook voor de olifant. De olifant luistert goed naar de commando’s van de mahout en gooit ons met een simpele nekbeweging van zijn nek/rug. Dolle boel! Daarna konden we de olifanten nog voeren met bananen en was er voor de dames onder ons nog de mogelijkheid om te knuffelen met een olifant.
luang prabang olifant

Vrijdag 25-2 hebben we rustig aan gedaan en nog een museum en wat Wats bezocht. Dit alles in een straal van maximaal 1 kilometer van ons Guesthouse (lees: toilet). Voor zaterdag hebben we buskaartjes naar Vang Vien gekocht.
luang prabang monik

Leave a Reply