Lumbini

Woensdag 29 november geen gehaktdag, maar fietsdag. Inmiddels raken we al redelijk ingeburgerd bij de plaatselijke middenstand. De kapper probeert Ed steeds enthousiaster zijn zaak binnen te lokken. De lokale neushoorn die ‘s avonds wel eens door de hoofdstraat banjert hebben we echter nog niet gezien. We kopen vast buskaartjes voor donderdag naar Lumbini. Helaas geen rechtstreekse bus.


Daarna fietsen we naar het olifanten opvangcentrum een paar kilometer buiten het dorp. Alle olifanten en hun jongen zitten vastgebonden, daar worden we niet vrolijk van. We worden echter verzekerd dat de olifanten alleen tijdens bezoekuren vastzitten. We hopen het maar. We fietsen verder langs de rivier die aan het nationaal park grenst. We zien heel wat dieren, zoals grote ijsvogels, reeën, apen, wilde varkens en mongoos.

Donderdag worden we met een tuk tuk afgezet bij het busstation. Daar staat de Nepalese versie van de Ankara express op ons te wachten. Op het dak liggen al wat koffers en tassen vastgebonden. Onze spullen worden er ook bijgelegd. Als de chauffeur de motor start vraagt Marja of onze spullen ook vastgebonden kunnen worden. Met enige tegenzin klimt hij weer het dak op. Om met het goede nieuws te beginnen: de weg was redelijk te noemen. Verder bleek dit een gewone bus die op elke straathoek mensen oppikt. Na een half uur was elke kubieke centimer bus gevuld. Wij hebben de hele rit intens fysiek contact gehad met onze medepassagiers. Aan het rij- en toetergedrag van Aziatische chauffeurs zijn we inmiddels gewend geraakt. Het blijft wel spannend.

Begin van de middag werden we afgezet in Bhairakta, dat is dan nog 25 km van onze eindbestemming. Voor het laatste stuk pakken we de taxi en die zet ons af in Lumbini, vlakbij de grens met India, maar belangrijker nog de geboorteplaats van Boedha. Dat maakt deze plaats met veel tempels een pelgrimsoord en tevens een beetje een poppenkast.

2 responses to “Lumbini

  1. Is en blijft een genot om jullie avonturen te volgen

  2. Top busje, de lokale Hopper, en geen bagage verloren dus. Goed opgelet Marja

Leave a Reply