Last minute weekend

      No Comments on Last minute weekend

De laatste twee jaar zijn niet echt goede reisjaren geweest. Een weekje Frankrijk, een kort weekend Drenthe en wat losse dagen, veel meer was het niet. Het is weer tijd voor wat last minute weekendactiviteiten. Vrijdag 13 augustus rijden we in de loop van de ochtend richting Lille.

Lille

Dat lukt normaal in zo’n 2 uur, maar onze vrienden in België denken daar anders over. De zomer is natuurlijk een mooie periode om aan de weg te werken 🙁 Bij Antwerpen en Gent staan we in de file. In de loop van de middag komen we aan in Lille. We parkeren aan de rand van het centrum bij de Parc Zoologique de Lille en het Citadel. We doen dit omdat de laatste keer dat we in Lille waren, we hier heel Hollands gratis konden parkeren. Maar dit was nu ook een mooie betaalde parkeerplaats geworden.

‘s Middags slenteren we door het warme (oude) centrum van Lille, langs de Grand Place (voluit Place du Général de Gaulle), Eglise Saint Maurice, Vieile Bourse, Opera de Lille, Beffroi de la Chambre de Commerce de Lille en Vieux Lille. We lunchen op een terrasje, natuurlijk nadat we onze Pass Sanitaire hebben laten zien. ‘s Avonds eten we vanzelfsprekend Moule met Frites.

Begin van de avond rijden we naar Roncq, het laatste of eerste winkelcentrum van Frankrijk (afhankelijk uit welke richting je komt). We bezoeken de Decathlon en doen uitgebreid boodschappen in de Auchan. ‘s Avonds rijden we terug naar Dordrecht.

Lille

Dordrecht

Zaterdag slapen we uit en fietsen ‘s middags een rondje over het Eiland van Dordrecht. We rijden o.a. door de nieuwe Biesbosch, museum Twintighoeven en de Elzen. ‘s Avonds bepalen we wat we zondag gaan doen en boeken voor zondagavond een hotel aan de rand van Deventer.

Dordrecht

Loenen

Zondagochtend rijden we naar Loenen, dat aan de noordkant van het Nationale Park Veluwezoom ligt. Doel was om de net in bloei staande heide te bewonderen. Vanuit Loenen rijden we richting het Zuiden de Veluwezoom in. We parkeren de auto in de Loenermark. Ondanks de degelijke voorbereiding is het ons enigszins onduidelijk welke route we moeten volgen. Een aardige lokale mountainbiker vertelt ons dat hij in dit gedeelte deze week al meerdere malen edelherten heeft gezien. Enthousiast beginnen we onze wandeling door de mooie bossen. Vanzelfsprekend komen we behalve vogels, geen hert tegen. We ontdekken wel een prachtig veld met paarse heide. 🙂

Na het wandelen bezoeken we het ereveld van Loenen, waar 4.000 mensen liggen begraven en wat prachtig is onderhouden. Er is ook aandacht besteed aan de erevelden in Indonesië. Ook het ereveld Pandu bij Bandung, waar we jaren geleden zijn geweest voor een bezoek aan Marja haar te vroeg overleden oom.

Veluwe

Deventer

Na het ereveld rijden we naar ons hotel aan de rand van Deventer. We checken in en brengen onze spullen naar de kamer. Vervolgens wandelen we richting het centrum van Deventer. Dat kost ons ongeveer een half uur, maar dit geen straf met het mooie weer. Als we de sluis richting stad over zijn, lopen we langs de IJssel naar het centrum. Het centrum is prachtig en ook gezellig met een overvloed aan goed gevulde terrassen.

We maken een flinke wandeling door de stad langs de Lebuiniskerk, stadhuis, de Bergkerk en het enorme plein Brink met museum de Waag en De Drie Haringen. We eindigen op het geïmproviseerde terras aan de IJssel, waar je zelf je biertje moet halen. Hier is het goed uit te houden in de zon, bovendien is er gratis vermaak van alle pleziervaart dat voorbij komt varen. De booteigenaren doen hun best om of hun buik in te houden of het publiek op het terras te vermaken. Daarna bemachtigen we een plekje op het terras met uitzicht op de Waag, het icoon van Deventer. Na het diner wandelen we terug naar ons hotel. We zijn onder de indruk van Deventer.

Deventer

Maandag

Maandagochtend tijdens het ontbijt zien we het buiten regenen. De lucht is grijs en de temperatuur komt niet boven de 16 graden. We hadden minimaal nog op het programma staan om naar de Worp te gaan, voor de klassieke stadsgezicht foto van Deventer. We besluiten dit ondanks het weer toch te doen. Maar Deventer ziet er met dit weer ineens een stuk saaier en grijzer uit 🙁 We rijden door naar Hoenderloo met als plan om nog een wandeling te maken door het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het is nog steeds mistroostig weer, we besluiten door te rijden naar huis.

Deventer

Leave a Reply