Sipi

      4 Comments on Sipi

Entebbe

Woensdagochtend 23 januari staan we extreem vroeg op. We willen de files voor zijn en natuurlijk de gevolgen van 1,5 cm sneeuw, waardoor heel Nederland ontregelt is. Deze tactiek werkt want we zijn binnen een uur op Schiphol P3 in het soms witte Nederland.

Tegen 10 uur vliegen we met onze vaderlandse trots in zo’n 8 uur naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. In Kigali moeten we braaf 1 uur in het vliegtuig zitten om vervolgens in een goed half uur naar Entebbe in Oeganda te vliegen.

De luchthaven is redelijk klein en relaxt. De douaneformaliteiten gaan traag. Paspoort scannen, foto maken, vingerafdrukken, digitale handtekening en sticker voor je paspoort printen.

Buiten is onze man die ons naar ons guesthouse zou brengen nergens te bekennen. Dus kopen we vast een lokaal simkaartje, zodat we betaalbaar lokaal kunnen internetten en bellen. Was nog een heel gedoe om het kaartje aan de praat te krijgen. Maar de simkaart verkoopster was geduldig, ze moest toch nog de hele nacht werken.

Voordeel was dat we gelijk ons guesthouse konden bellen met de vraag waar onze chauffeur was. Die kwamen we 10 minuten later tegen en hij bracht ons naar ons guesthouse. We krijgen een eerste indruk dat er veel goede asfaltwegen zijn met veel speedbumps, maar het laatste stukje was volledig off the road terwijl we nog in de stad zijn. Het guesthouse is goed beveiligd door twee gewapende mannen, maar belangrijker we drinken even na middernacht onze eerste ijskoude Nile biertjes.

Donderdagochtend wordt onze auto eerder bij ons guesthouse gebracht dan afgesproken. We krijgen uitleg over de Toyota RAV4 incl. campgear. De brander van de gasfles ontbrak. Die werd nog even gekocht. De man die de auto bracht moest terug naar Kampala, wij besluiten hem terug te brengen. Dat was niet zo’n handige zet. Aan de andere kant we hebben eerder dan gepland Kampala gezien.
Het verkeer in Kampala is dramatisch, regelmatig staan we gewoon 10-15 minuten stil. Natuurlijk komen er een hoop verkopers af op de file rijders. Voor een stoplicht wassen achter elkaar 5 kinderen onze voorruit, hopend op wat geld …

Eenmaal buiten Kampala gaat het een stuk vlotter, hoewel het wel oppassen is voor allerlei busjes die je gewoon van de weg afdrukken.

Jinja

In de loop van de middag komen we aan bij ons hotel in Jinja aan de rand van het Victoriameer. We doen daarna boodschappen voor de komende dagen. De supermarkten hier zijn minder breed gesorteerd dan de Aldi 🙂

Na een dag vliegtuig en een dag auto is het tijd om de benen te strekken. We lopen een heel stuk langs de Nijl en eindigen (natuurlijk) in de kroeg.

We zijn de eerste dag best al onder de indruk van dit stuk Afrika. In 10 minuten Kampala zie je meer kleurrijke en grote vogels, dan een jaar spotten in de Biesbosch. Onderweg is het een kleurrijk gebeuren.

Vrijdagochtend ontbijten we met uitzicht op het Victoriameer. Doel vandaag zijn de Sipi Falls. Maar eerst gaan we op zoek naar de bron van de Nijl (althans een daarvan). Deze aftakking van de Nijl ontstaat vanuit het Victoriameer. Daar wordt natuurlijk weer een behoorlijke kermis van gemaakt. Maar los van de verkopers is het een mooi stukje natuur met een hoge ijsvogeldichtheid (in alle kleuren).

Sipi Falls

Dan gaan we op pad richting Sipi. Weer een mooie reis door het Afrikaanse landschap. We passeren drukke dorpjes, wegwerkzaamheden 🙁 , mooie natuur, zwaaiende kinderen, kleurig geklede vrouwen, we maken een pitstop in Mbale. In de loop van de middag komen we aan in het op bijna 2 km hoogte gelegen Sipi, onderdeel van het Mount Elgon National Park. De uitzichten zijn adembenemend.
We zijn blij dat we er zijn. Het blijft oppassen in het verkeer. Regelmatig worden we door zowel achterop komend als tegemoet komend verkeer van de weg gedrukt 🙁

In Sipi draait het natuurlijk om de Sipi Falls. De Falls op de juiste plek bezoeken is nogal een puzzel. Dus besluiten we toch een gids te huren, die ons naar de verschillende watervallen loodst.
‘s Avonds slapen we in voor ons doen veel te duur hotel, maar wel met fantastisch uitzicht!

4 thoughts on “Sipi

  1. Marcel

    Kan altijd nog met mijn motor daar op vakantie gaan. Mooie waterval niet gaan zwemmen in het Victoria meer Ed

    Reply

Leave a Reply